RYBA W SOSIE JOGURTOWO KOPERKOWYM
Tagi: ryba w sosie
04 grudnia 2014, 15:31
RYBA W SOSIE JOGURTOWO-KOPERKOWYM
SKŁADNIKI:
5 filetów z mintaja (u mnie były mrożone z Biedronki),
mały jogurt,
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki - u mnie był wołowy),
2 łyżeczki mąki + mąka do obtoczenia ryby,
mniejszy pęczek koperku,
kilka gałązek natki pietruszki,
pieprz cytrynowy,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczam w mące, odstawiam.
Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Chwilę mieszam, zdejmuję z gazu.
Koperek oraz pietruszkę drobno siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą). Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem.
Dodaj komentarz