Najnowsze wpisy, strona 1


KAPUSTA Z PIECZARKAMI BOCZKIEM I MIODEM
Autor: emcia192020
Tagi: kapusta  
04 grudnia 2014, 15:39

  KAPUSTA Z PIECZARKAMI BOCZKIEM I MIODEM

SKŁADNIKI:

 

 30 dag kapusty kiszonej,

 

6 średnich pieczarek,

15 dag boczku,

1/2 marchewki,

3 łyżeczki miodu,

szczypta vegety,

łyżka masła,

2 liście laurowe,

2 ziarenka ziela angielskiego,

pieprz.

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kapustę odciskam, kroję, zalewam wodą (tak, aby była przykryta). Gotuję około 20 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. 

Pieczarki kroję w plasterki, boczek w paseczki, a marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. 

Wszystko podsmażam na łyżce masła, dodaję do kapusty wraz z miodem.

Mieszam, gotuję kolejne 20 minut. Całość doprawiam do smaku.

RYBA W SOSIE JOGURTOWO KOPERKOWYM
Autor: emcia192020
Tagi: ryba w sosie  
04 grudnia 2014, 15:31

RYBA W SOSIE JOGURTOWO-KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

 

5 filetów z mintaja (u mnie były mrożone z Biedronki),

mały jogurt, 

1/2 szklanki bulionu (może być z kostki - u mnie był wołowy), 

2 łyżeczki mąki + mąka do obtoczenia ryby, 

mniejszy pęczek koperku, 

kilka gałązek natki pietruszki, 

pieprz cytrynowy,

sól, 

pieprz, 

sok z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

 Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczam w mące, odstawiam.

Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Chwilę mieszam, zdejmuję z gazu.

Koperek oraz pietruszkę drobno siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą). Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. 

Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem.

Babeczki z bita śmietaną
Autor: emcia192020
Tagi: babeczki  
04 grudnia 2014, 15:24

 BABECZKI Z BITA ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI: 

Opakowanie babeczek (20 szt.),

15 dag borówek,

dowolna posypka kolorowa,

500 g śmietany 30%,

łyżka cukru pudru.

 

PRZYGODOWANIE:

 Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (możecie dodać go więcej, jeśli lubicie słodszy smak). 

Babeczki napełniam ubitą śmietaną, obsypuję kolorową posypką i dekoruję borówkami.

Schłodzić w lodówce.

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Autor: emcia192020
Tagi: knedle  
04 grudnia 2014, 13:15

 KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

1kg ziemniaków  

2 szklanki mąki

2 jaja

szczypta soli,

ewentualny cukier do posypania jakby były kwaśne truskawki,

a do polania może być śmietana lub masło z bułką tartą 

Ryba po japonsku
Autor: emcia192020
Tagi: ryba1  
04 grudnia 2014, 13:11

RYBA PO JAPONSKU 

Zrobic ciasto

2 szklanek mąki

0,5 szklanki wody

2 łyzki wegety

1 jaja

W cieście zanurzac ok.kg pokrojonych na mniejsze kawałki filetów rybnych i usmażyc.Pokroic w kostke słoik ogórków,słoik papryki i 4 cebule.Przekładac na półmisku warstwe ryb,potem cebula,ogórek i papryka.(Ja cebule najpierw szklę).Może być kilka warstw.....Zagotowac zalewę z 2 szklanek wody,0,5 szkl.oliwy,4 łyzek octu,2 łyżek cukru,1/2 keczupu,troche przecieru.Zalać półmiski