Najnowsze wpisy, strona 2


ŚLEDZIE W OLEJU
Autor: emcia192020
Tagi: sledzie  
04 grudnia 2014, 13:02

  Śledzie w oleju

SKŁADNIKI:

matijasy wymoczyć

szklanka oleju,

pół szklanki wody,

2 łyżki octu

2 cebule pokroić w kostkę ,

ziele angielskie,

pieprz,liść laurowy,

ogórki kiszone pokroić w kostkę.

Zagotować zalewę i przestudzić.Ja robiłam warstwowo: matijasy,ogórek,matijasy,cebula i tak do skończenia produktów.Śledzie w zalewie octowej:2,5 szklanki wody,pół szklanki octu 10%,8 łyżek cukru,2 łyżki soli,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy,cebula.Śledzie wymoczyć,poprzekrawac na mniejsze ułożyć w słoiku,na to cebula pokrojona w pół piórka,matijasy ,cebula.Zalewę zagotować ,przestudzić i zalać.

Ciasto prince polo z galaretka
Autor: emcia192020
Tagi: prince polo i galaretka  
04 grudnia 2014, 12:44

 CIASTO PRINCE POLO Z GALARETKĄ

SKŁADNIKI:

6 jaj,

1 1/2 szklanki cukru,

1 1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA:

1 litr śmietany 36% ja dałam 30%

2 śmietan-fix

2 łyżki cukru pudru

100 gram mlecznej czekolady

3 wafelki Prince Polo XXL

puszka brzoskwiń,

2 galaretki brzoskwiniowe

3,5 szklanki gorącej wody

 WYKONANIE;CIASTO:

jaja ubić z cukrem na pulchną masę przez około 10 minut.Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito.Dodać do ubitych jajek po 1 łyżce delikatnie mieszając.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwiń.

MASA;

Kremówkę ubić ,dodać cukier puder wymieszany z śmietan-fixem .Następnie dodać czekoladę startą na tartce,pokruszone wafelki i pokrojoną w kostkę brzoskwinię.Wymieszać i wyłożyć na biszkopt i równo rozprowadzić.

WIERZCH;

galaretkę rozpuścić w 3,5 szklankach wody.Ostudzić i tężejącą wylać na masę.

Surówka Pora ogórek i mięta
Autor: emcia192020
Tagi: fit surówka  
04 grudnia 2014, 12:25

                          Surówka z Pory, Ogórka i Mięty

SKŁADNIKI: 

Biała i jasnozielona część pory

3 ogórki gruntowe

Kilka łyżek szczypiorku

10 listków świeżej mięty

1 ząbek czosku

2 łyzeczki jogortu naturalnego

1 łyzeczka soku z cytryny

sól, pieprz, duża szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie myjemy pora i kroimy w cieniutkie plasterki, ogórka obieramy ze skórki kroimy na pół w cieniutkie plasterki.Siekamy liście mięty czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek siekamy  wszystko wrzucamy do miski. W oddzielnym naczyniu dodajemy jogurt  z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku pieprzem , solą i cukrem wlewamy sos do warzyw mieszamy dokładnie. Musi stać od 15-20min (Podawac do mięs