Archiwum grudzień 2014


Roladki z szynki
Autor: emcia192020
Tagi: roladki  
04 grudnia 2014, 17:54

 Roladki z szynki

SKŁADNIKI:

 10 plasterków szynki konserwowej,

15 dag sera w kostce 

ok. 3 pełne łyżki majonezu,

1 czubata łyżka pietruszki,

½ łyżeczki  czosnku sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE;

 Ser rozdrabniamy w blenderze lub ścieramy na tarce. Ja wolę mniej męcząco i wybieram blender:)) Do sera dodajemy majonez w takiej ilości, żeby powstała pasta, którą będziemy smarować roladki, mieszamy dokładnie. Jeśli jest za sucha, dodajcie jeszcze trochę majonezu. Dodajemy czubatą łyżkę pokrojonej natki pietruszki i granulowany czosnek. Dokładnie mieszamy. Jeśli uważacie, że jest bez smaku, dodajcie odrobinę soli. Rozkładamy plasterki szynki i smarujemy dokładnie przygotowaną pastą zostawiając 1 cm krótszego boku nie posmarowany. Zwijamy krótszym bokiem szynki do środka, zaczynając od tej strony, która jest posmarowana do końca.  SMACZNEGO!!:) 

CHIŃSKA ZUPA PHO Z KURCZAKIEM I MAKARONEM...
Autor: emcia192020
Tagi: zupa  
04 grudnia 2014, 16:13

 CHIŃSKA ZUPA PHO Z KURCZAKIEM I MAKARONEM RYŻOWYM 

SKLADNIKI:

1 Filet z kurczaka

mieszanka chińska mrożona

dodatkowo
1 cebula
3 ząbki czosnku
przyprawa chińska
pasta paprykowa
łyżki sosu sojowego i rybnego jak ktoś lubi
pół małej papryczki chili
łyżka oliwy
Makaron ryżowy

PRZYGOTOWANIE; 

Do garnka wlać łyżkę oliwy i wrzucić na nią pokrojonego w kostkę filet z kurczaka doprawić przyprawa chińska i łyżka oleju sojowego i pokrojona cebule , szybko obsmażyć i zalać wodą , około 1,5 litra wody , ( dla wzmocnienia smaku można dodać kostkę bulionową). Gotować około 10 min . Następnie do gotującej się wody wsypujemy zawartość mieszanki chińskiej (warzywa) i gotujemy około 10-15 min pod przykryciem. Do zupy dodać pastę paprykową , chili, czosnek , łyżkę sosu sojowego i (rybnego) i przyprawę chińska dla wydobycia smaku. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi smakami . Podawać bardzo gorącą z makaronem ryżowym i posypać dymką lub szczypiorkiem . Smacznego

Rada: Zamiast kurczaka można zupę zrobić rybą krewetkami lub smażonym tofu
 
ZAPIEKANKA
Autor: emcia192020
Tagi: zapiekanka  
04 grudnia 2014, 15:59

ZAPIEKANKA

SKŁADNIKI;

 Opakowanie makaronu swiderki

400g Piersi z kurczaka,

500g Pieczarek

1 Brokul,

1 puszka Kukurydzy.

PRZYGOTOWANIE;

 Makaron gotuje i odcedzam.Piers z kurczaka kroje na grubsza kostkę i smaze na oleju.Pieczarki obieram,kroje w plastry i smaze na margarynie.Brokul dzielę na różyczki i gotuję.Wszystkie usmazone składniki dajemy do ugotowanego makaronu.Na koniec daję kukurydzę. SOS :400g serów topionych czystych.4 ząbki czosnku.smietana(ja daję 30%), woda(ja daję 100ml). PRZYGOTOWANIE SOS: Cebulę kroje w drobną kostkę.Daje wciśnięty czosnek.Daje serki topione,które rozdrabniam widelcem.Daje wodę i śmietanę(daję ja na oko).Gotowy sos daje do Zapiekanki.Wszystko razem mieszam.Dajr do piekarnika 200st na góra pół godziny

SKRZYDEŁKA NA RYŻU
Autor: emcia192020
Tagi: skrzydełka  
04 grudnia 2014, 15:53

 Skrzydełka na ryżu 

SKŁADNIKI:
skrzydełka -1 kg

cebula -2 szt
pieczarki -0,5 kg
ryż -2 szkl
masło -3 łyżki
woda -4 szkl
sól i pieprz
ketchup ostry -2 łyżki
wegeta -2 łyżki
czosnek -1 ząbek
cukier -1 łyżka


PRZYGOTOWANIE:


Blachę wyłożyć folią aluminiową. 
Wysypać ryż surowy na blachę. 
Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, ułożyć na ryżu. 
Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach. 
Pieczarki umyć, osączyć, pokrajać w plastry. 
Następnie przygotować zalewę: 
Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, ketchup, czosnek posiekany, cukier, masło i wegetę, zagotować. 
Gotową zalewą polać skrzydełka, wstawić do piekarnika na 1godz i 15 minut w 190 stop.

CIASTECZKA SWIĄTECZNE
Autor: emcia192020
Tagi: ciasteczka  
04 grudnia 2014, 15:47

CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI:

 2 szklanki mąki 

1 szklanka cukru pudru 
2 żółtka 
200 gr. zimnego masła 
1 paczka cukru waniliowego 
szczypta soli 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut